Belépés
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 
Gyógyászati célú mentesség (TUE) 2021-01-08
 
Fontos tudnivalók a gyógyászati célú mentességgel (TUE engedéllyel) kapcsolatban
 
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy pusztán attól a ténytől, hogy valamely tiltott szert tartalmazó gyógyszer, vagy gyógymód alkalmazását szakorvos írta elő egy nemzeti szintű sportoló részére, a sportoló egy esetleges pozitív eredménnyel záruló doppingellenőrzés során nem fog mentesülni a felelősség alól. Nemzeti szintű sportolóknak, hogy el tudják kerülni a pozitív eredménnyel záruló doppingellenőrzés alapján kiszabható hátrányos jogkövetkezményeket, szakorvosi igazolásuk birtokában, lehetőleg a kezelésük megkezdését megelőzően vagy legalább azzal egy időben, gyógyászati célú mentességért (TUE engedélyért) kell folyamodniuk a HUNADO égisze alatt működő Magyar TUE Bizottsághoz.

Mi a teendője, ha tiltott hatóanyagot tartalmazó gyógyszert szed?
Amennyiben szakorvosa javaslata alapján Ön a Tiltólistán szereplő hatóanyagot tartalmazó gyógyszert szed, kérjük, győződjön meg arról, hogy nemzeti szintű sportolónak minősül-e. Amennyiben Ön nemzeti szintű sportoló, úgy a szakorvosi igazolása (i) birtokában mielőbb forduljon a Magyar TUE Bizottsághoz!

Ki minősül nemzeti szintű sportolónak?

Nemzeti szintű sportolónak minősül valamennyi legalább igazolt sportolói státuszban álló, a tárgyévben a 16. életévét betöltött sportoló, aki olyan sportágban sportol, amely sportág nemzetközi sportági szakszövetsége a WADA Kódex aláírójának minősül.

a) az érintett Olimpiász alatt országos / magyar bajnokságon érmet szerzett - az Olimpiász utolsó napjáig;
b) nemzeti válogatott keret tagja a tárgyévben és a tárgyévet megelőző évben - a tárgyév utolsó napjáig;
c)  bármely a tárgyévben és a tárgyévet megelőző évben hazai rendezésű nemzetközi versenyen vagy külföldi versenyen indul, amely verseny nemzetközi sportági szakszövetség, vagy nemzeti sportági szakszövetség versenynaptárában szerepel - a tárgyév utolsó napjáig;
d) államilag/nemzeti sportági szakszövetség által finanszírozott edzőtáborban vesz részt a tárgyévben és a tárgyévet megelőző évben akár Magyarországon, akár külföldön - a tárgyév utolsó napjáig;
e) a tárgyévben a HUNADO nyilvántartott vizsgálati csoportjába tartozó sportoló - a tárgyév utolsó napjáig (mind az elsődleges, mind a másodlagos nyilvántartott vizsálati csoport tagjai);
f) életkorára tekintet nélkül mindazon sportoló, akit a HUNADO nemzeti szintű sportolónak minősít és őt erről közvetlenül, vagy nemzeti szövetségén keresztül írásban értesít, az értestésben megjelölt időre.

Mi a gyógyászati célú mentesség jelentősége?
Érvényes gyógyászati mentesség (TUE engedély) birtokában a sportoló mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól, amennyiben a doppingellenőrzés eredményeként a gyógyászati mentességgel lefedett hatóanyag kerül kimutatásra a szervezetéből származó mintában.

Mikor és milyen módon kell benyújtani a gyógyászati célú mentesség (TUE engedély) iránti kérelmet?
Az igény felmerülését követően mielőbb, de főszabály szerint a sportoló következő versenye előtt legalább 30 nappal köteles gyógyászati célú mentességért folyamodni az ADAMS rendszeren keresztül, csatolva valamennyi releváns orvosi igazolást.

Miért fontos, hogy időben folyamodjon gyógyászati célú mentességért?
A gyógyászati célú mentességet  a HUNADO égisze alatt működő Magyar TUE Bizottság főszabály szerint nem visszamenőlegesen, hanem a döntés napjától adja meg. Ez azt jelenti, hogyha Ön a TUE kérelem benyújtását megelőzően szolgáltatott olyan mintát, amely a TUE kérelem megadását követően eredményez pozitív laboreredményt, a gyógyászati célú mentessége visszamenőlegesen nem lesz érvényes, azaz nem mentesül a doppingeljárásban kiszabandó szankciók alól, ezért kérjük, körültekintően járjon el. Amennyiben kérdése van, forduljon a HUNADO kollégáihoz bizalommal!

TUE információs vonal:
Telefon: 
+36-70/1997-062
 
E-mail:
tuebizottsag@antidopping.hu
 
Kapcsolódó nyomtatványok: ​Szabályzatok: ​Archívum:

A Magyar TUE Biztottság összetétele:

  • Dr. Kovács Rita
  • Dr. Osváth Péter
  • Dr. Laki István
  • Dr. Tóth Szabolcs


 
 
Hírlevél
 
 
közvetlen kapcsolatok
 


 
 
Minden jog fenntartva! - 2013
Hozzáadás a kedvencekhez | Szerzői jogok
Ön a 7170816. látogatónk!
Jelenleg 271 látogató van oldalunkon